Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

            Περιοδικό κινηματογράφου

Σινεμά, κριτική & προβολές στην πόλη

Masterclasses - Ταινίες Τσέπης 23

Τα Masterclass των Ταινιών Τσέπης, επιμελημένα από επαγγελματίες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου. Τα Masterclass θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Άστορ με ελεύθερη είσοδο, ενώ αμέσως μετά θα υπάρχουν και online στο cinematek.gr.


 

Masterclass #1


Σάββατο 18 Μαρτίου στις 15.00 στον κινηματογράφο Άστορ.

 

masterclass 2 tainies tsepis

Ομιλητής: Θανάσης Νεοφώτιστος
Θέμα: Ένα Αεροπλάνο στην Πατησίων: ο χώρος στο Σινεμά.
Ο σχεδιασμός παραγωγής είναι μια από τις παλαιότερες τέχνες/τεχνικές στο χώρο του κινηματογράφου, αφού είναι το κλειδί ώστε να χτιστούν οι κατάλληλες συνθήκες χώρου, χρόνου και ατμόσφαιρας, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν ορισμένες ιστορίες. Σε αυτό το masterclass, ο Θανάσης Νεοφώτιστος («Airhostess-737», «Λεωφόρος Πατησίων») θα ασχοληθεί με πρακτικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό παραγωγής, τον ήχο χώρου, το κάδρο και τη σημασία τους στη μεταφορά μιας ιστορίας στη μεγάλη οθόνη.

 

Δείτε το Masterclass online ΕΔΩ

νεοφωτιστος

masterclass 2 tainies tsepis

Βιογραφικό σημείωμα: Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και αρχιτέκτονας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), απόφοιτος του θεσμού των Berlinale Talents και Επικεφαλής του νέου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας. Οι μικρού μήκους ταινίες του, όπως η AIRHOSTESS-737 (2022), ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ (2018), ROUTE-3 (2019), ΠΡΟΧΕΥΧΗ(2014), κ.α., έχουν κάνει πρεμιέρα και έχουν κερδίσει βραβεία, μεταξύ άλλων, στα Φεστιβάλ Βενετίας, Σάντανς,  Λοκάρνο, Τορόντο και Κλερμόν-Φεράν! Στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο στάδιο χρηματοδότησης για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΜΑΤΙΑ (*aka Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ), την οποία οραματίζεται ως ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης!


 

Masterclass #2

 

Σάββατο 25 Μαρτίου στις 13.00 στον κινηματογράφο Άστορ.

 

Ομιλητής: Δημήτρης Ζάχος
Θέμα: Πλάθοντας το ρόλο: από το χαρτί στην οθόνη
Πώς προχωράμε στην επιλογή των προσώπων που θα ενσαρκώσουν τους ήρωες της ταινίας μας, πώς οργανώνουμε την προετοιμασία και τις πρόβες και πώς καθοδηγούμε το γύρισμα ώστε να αποδοθεί η ιστορία μας με τρόπο αληθοφανή και πειστικό; Ο Δημήτρης Ζάχος με αφορμή την ταινία μικρού μήκους “Βούτα” (2020, 18’) θα μιλήσει για την συνεργασία του με ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, με σκοπό να σχολιαστούν εκτός από την υποκριτική και άλλες βασικές επιλογές όπως η θέση της κάμερας, το φως και ο ρυθμός μιας σκηνής και να γίνει ένας διάλογος για τα εκφραστικά εργαλεία της τέχνης του κινηματογράφου.

 

Δείτε το Masterclass online ΕΔΩ

masterclass 2 tainies tsepis

masterclass 2 tainies tsepis

Βιογραφικό σημείωμα: Ο Δημήτρης Ζάχος σπούδασε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτησε και σχεδίασε βιντεοπροβολές σε θεατρικές παραστάσεις και βιντεο αρτ εκθέσεις. Η πτυχιακή του ταινία με τίτλο “Πιγκουίνοι” κέρδισε διακρίσεις σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2020, η ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Βούτα” βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο 43ο Φεστιβάλ της Δράμας, το Βραβείο Σεναρίου και την Τιμητική Διάκριση Σκηνογραφίας. Το 2021 συμμετείχε στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Σεναρίου ως εκπαιδευόμενος εκπαιδευτής.


 

Masterclass #3

 

Σάββατο 1 Απριλίου στις 13.00 στον κινηματογράφο Άστορ. Είσοδος ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ομιλήτρια: Άρτεμις Αναστασιάδου
Θέμα: Από το σενάριο στην οθόνη
Πόσο μεταμορφώνεται η ιδέα μας από το σενάριο στην υλοποίηση; Πώς η πραγματικότητα έρχεται σε σύγκρουση με όλα αυτά που φανταστήκαμε; Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε δημιουργικό έλεγχο των μέσων μας και να φτιάξουμε μια ταινία που ξεπερνά τις προσδοκίες μας; Το masterclass αυτό θα χρησιμοποιήσει αληθινά παραδείγματα από την υλοποίηση ταινιών μικρού μήκους για να μοιραστεί τα πολλά λάθη και τα υπέροχα θαύματα που συμβαίνουν όταν αποφασίσουμε να σκηνοθετήσουμε μια ταινία.

 

Δείτε το Masterclass online ΕΔΩ

artemis anastasiadou

artemis anastasiadou


 

Masterclass #4

 

Σάββατο 1 Απριλίου στις 15.00 στον κινηματογράφο Άστορ.

 

Ομιλήτρια: Δάφνη Χαιρετάκη
Θέμα: Αγαπητό μου ημερολόγιο: Ταινίες σε πρώτο πρόσωπο
Ο François Truffaut έλεγε πως ο κινηματογράφος του μέλλοντος θα είναι απόλυτα προσωπικός. «Οι νέοι σκηνοθέτες θα εκφράζονται με το εγώ και θα μας αφηγούνται αυτά που τους συμβαίνουν: μια ερωτική ιστορία, την πολιτική τους συνειδητοποίηση, εμπειρίες από ένα ταξίδι τους (…) Οι ταινίες του αύριο θα είναι πράξεις αγάπης.»
Μακριά από τις νόρμες και τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, το κινηματογραφικό δοκίμιο μας επιτρέπει να βρούμε την δική μας γλώσσα, για να αφηγηθούμε και να καταγράψουμε ελεύθερα τις πιο οικείες μας μνήμες και ιστορίες. Μέσα από παραδείγματα και αποσπάσματα ταινιών, θα δούμε πως μπορούμε με μόνο μέσο το κινητό μας να δημιουργήσουμε προσωπικές εξομολογήσεις ή μυθοπλασίες, να καταγράψουμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και να δημιουργήσουμε έναν χώρο συνάντησης με τους άλλους.

 

Δείτε το Masterclass online ΕΔΩ

dafni heretaki

dafni heretaki

dafni heretaki


 

Masterclass #5

 

Σάββατο 8 Απριλίου στις 13.00 στον κινηματογράφο Άστορ.

 

Ομιλήτής: Κωσταντίνος Σαμαράς
Θέμα: Τι είναι μια κάμερα;


«Ο κινηματογράφος είναι μια εφεύρεση χωρίς μέλλον»: η προφητεία αυτή μπορεί να μην παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν δεν έβγαινε από τα ίδια τα στόματα των αδερφών Λυμιέρ, των εφευρετών που οργάνωσαν την πρώτη κινηματογραφική προβολή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έχουν περάσει 128 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το πρώτο σοκ, και πλέον ο καθένας κουβαλά μια κινηματογραφική κάμερα στην τσέπη του παντελονιού του. Άρα η προφητεία των Λυμιέρ ήταν λάθος - ή μήπως όχι; Μήπως οι κάμερες είναι παντού, αλλά δεν ξέρουμε πια τι να τις κάνουμε; Ή μήπως πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε, για να κυνηγήσουμε τις εικόνες που θα μας συγκινήσουν, που θα μας σοκάρουν, και θα μας κάνουν να δούμε αλλιώς τον κόσμο; Χρησιμοποιώντας ένα απρόσμενο πάντρεμα παραδειγμάτων και αναφορών από την ιστορία του κινηματογράφου, το masterclass μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε από το μηδέν τη σχέση μας με την κάμερα, αυτήν την ήδη παλιά αλλά ακόμα τόσο νέα εφεύρεση.

 

Δείτε το Masterclass online ΕΔΩ 

kostis samaras

kostis samaras


 

Masterclass #6

 

Σάββατο 8 Απριλίου στις 15.00 στον κινηματογράφο Άστορ.

 

Ομιλητές: Πετρόπουλος Θοδωρής και Άννι Τζήλιου
Θέμα: Mobile Videography: Samsung Galaxy S23 Series Masterclass + Δώρο Voucher!


Τα καλύτερα short films λένε πως προέρχονται από τις καλύτερες στιγμές μας. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές εμφανίζονται απροσδόκητα; Το mobile videography είναι το must των καιρών μας και τα smartphones αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία δημιουργίας.
Στο masterclass αυτό, όχι μόνο θα μάθετε την πολυπλοκότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των καμερών ενός smartphone, αλλά και τις κατάλληλες ρυθμίσεις και τεχνικές για να πετύχετε εκπληκτικά αποτελέσματα, αντίστοιχα μιας επαγγελματικής κάμερας. Ιδανικός συνοδοιπόρος σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι είναι η νέα σειρά smartphone Galaxy S23 της Samsung  που προσφέρει προηγμένες δυνατότητες λήψης βίντεο, κινηματογραφικών προδιαγραφών

Εμπνευσμένη από την παγκόσμια τάση της νέας εποχής για mobile videography, η νέα σειρά premium smartphones της Samsung σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου δημιουργού βίντεο – είτε πρόκειται για επαγγελματία είτε για ερασιτέχνη. Με το σετ φακών επαγγελματικού επιπέδου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία Nightography,  η λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας γίνεται εφικτή ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Κατά τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τη χρήση του smartphone ως εργαλείου κινηματογραφικής δημιουργίας. Ενδεικτικά αναφέρονται από τη χρήση διαφορετικών φακών για διαφορετικά field of views, τη χρήση βέλτιστου ρυθμού εγγραφής καρέ για φωτεινότητα και λεπτομέρεια, αλλαγή εστιακού βάθους χειροκίνητα ως εφέ εισαγωγής/ εξαγωγής πλάνων, χρήση της κινηματογραφικής λειτουργίας Director’s View με προεπισκόπηση από όλες τις κάμερες σε πραγματικό χρόνο, πώς η τεχνολογία AI μπορεί να βελτιώσει τη σταθεροποίηση ενώ βρίσκεστε εν δράσει, και πολλά ακόμα.

 

Δείτε το Masterclass online ΕΔΩ

samsung masterclass

 


 

Ταινίες Τσέπης | 1st Mobile Film Contest 2023

Χορηγός Βραβείου Κοινού: Samsung

Διοργάνωση: Cinematek