Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

            Περιοδικό κινηματογράφου

Σινεμά, κριτική & προβολές στην πόλη

TAINIES TSEPIS 2023

 

Τελετή Λήξης & Βράβευσης
ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ 2023 | 1st Mobile Film Contest

 

Βραβείο Κοινού - Samsung:
“Η Συνάντηση”
Των Αδαμάντιου Αναστασιάδη και Αδαμαντίας Πιλισσά.

 

Το Σάββατο 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης της Καλύτερης Ταινίας Τσέπης 2023 στον Κινηματογράφο Άστορ. Παρουσιάστηκαν οι 16 διαγωνιζόμενες ταινίες και οι δημιουργοί τους και στην συνέχεια το κοινό απόλαυσε την προβολή τους στη μεγάλη οθόνη.
Η ταινία που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους βάσει online ψηφοφορίας και αναδείχθηκε νικήτρια Ταινία Τσέπης για το 2023 είναι «Η Συνάντηση» των Αδαμάντιου Αναστασιάδη και Αδαμαντίας Πιλισσά, με θέμα την καθημερινότητα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που διαταράσσεται από ένα απρόοπτο γεγονός. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού - Samsung, που συνοδεύεται από ένα κινητό Samsung Galaxy S23 Ultra και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ. Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Φρέρης, Marketing Manager του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Samsung Electronics Hellas.

 

βραβειο ταινιεσ τσεπης η συναντηση

 

Δείτε τη νικήτρια Ταινία Τσέπης 2023 εδώ: Η Συνάντηση

Όλοι/ες οι φιναλίστ βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους με ένα βραβείο - ειδικά σχεδιασμένο για το Eπίσημο Διαγωνιστικό τμήμα των Tαινιών Τσέπης.

 

βραβεια ταινιεσ τσεπης

 

Δείτε τις 16 φιναλίστ ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος εδώ.


 

Την βραδιά άνοιξε ο συνιδρυτής της Cinematek & Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Ταινιών Τσέπης, Μπάμπης Κονταράκης :

 

"Οι Ταινίες Τσέπης είναι μια νέα διοργάνωση - από το περιοδικό κινηματογράφου Cinematek - που έγινε με σκοπό να πυροδοτήσει νέες αφηγήσεις, να προκαλέσει μια σπίθα δημιουργίας και γιορτής, και να επινοήσει ένα νέο χώρο έκφρασης για όλη αυτή την φοβερή ενέργεια, όλη αυτή τη δύναμη, γύρω μας και ανάμεσα μας.

 

Από τις σκέψεις και τα χάρτινα σχέδια, μέχρι την πραγμάτωση τους, είναι μια μεγάλη διαδρομή, και αυτή, μια δημιουργική και διδακτική διαδρομή. Με αυτή την έννοια είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι και πολύ χαρούμενοι που αυτή η πρώτη έκδοση των Ταινιών Τσέπης ολοκληρώνεται με τόσο (έντονα) πανηγυρικό τρόπο, ξεπερνώντας κάθε αρχική μας προσδοκία. Και είναι νομίζω για τον καθένα και την καθεμιά μας πάντα υπέροχη η δημιουργία ενός νέου χώρου συνάντησης και δημιουργίας, ιδιαίτερα όταν εκεί, πριν δεν υπήρχε τίποτα. Ακόμα πιο υπέροχο όταν δημιουργείται ένας νέος χώρος οξυγόνου έτοιμος να αρπάξει φωτιά. Και αυτό είναι κάτι που το κάναμε όλοι και όλες μαζί. Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους σας.

 

Kαλέσαμε τον κόσμο να παίξει με το κινητό του, αλλά αυτή τη φορά από game να το κάνει εργαλείο δράσης, να κάνει με το κινητό μια ταινία χειροποίητη, μια ταινία άμεση, στο εδώ και τώρα. Και λάβαμε περίπου 200 πρωτότυπες ταινίες, όλων των ειδών – μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και οπτικά δοκίμια. Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι μπλέχτηκαν με τη δημιουργία τους. Ενεργοποιήθηκαν πολλές παρέες, σίγουρα θα δημιουργήθηκαν και νέες.

 

Η επιλογή τους για το διαγωνιστικό τμήμα – μια επιλογή με σκεπτικό να προτάξει το story-telling και το συναίσθημα - ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, μακάρι να χωρούσαν περισσότερες. Για πολλές από αυτές δεν θέλαμε να είναι εδώ το τέλος της διαδρομής τους. Γι αυτό τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε και μια επιλογή ταινιών εκτός συναγωνισμού, ένα Πανόραμα των Ταινιών Τσέπης, ώστε να αποκτήσουν και αυτές οι ταινίες την προσοχή που θεωρούμε ότι αξίζουν.

 

Στα πλαίσια των Ταινιών Τσέπης, πραγματοποιήθηκαν 6 Masterclass & 5 Workshop, στα οποία η ανταπόκριση ήταν και πάλι εντυπωσιακή. Εδώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σκηνοθέτες που τα πραγματοποίησαν, τον Θανάση Νεοφώτιστο, τον Δημήτρη Ζάχο, την Άρτεμις  Αναστασιάδη… και φυσικά τη Δάφνη Χαιρετάκη και τον Κώστα Σαμαρά που ανέλαβαν την επιμέλεια τους, έτρεξαν τα workshop και υποστήριξαν όλη τη διοργάνωση.

 

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη χαρά, τη συγκίνηση, όλο αυτό το φήλινγκ που δώσατε
στις πεινασμένες μας ψυχές, τις τίγρεις στο κλουβί κλεισμένες,
και απέραντη ευγνωμοσύνη, σε όλες και όλους σας, που ήρθατε μαζί μας,
γιατί είναι Σάββατο βράδυ,
Σάββατο βράδυ,
Σάββατο βράδυ!"

 

ταινιες τσεπης


 

Λόγω της θερμής συμμετοχής στην πρώτη διοργάνωση Ταινίες Τσέπης, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί μία επιπλέον λίστα ταινιών οι οποίες θα προβληθούν στο Cinematek.gr και θα αποτελέσουν μια ευρύτερη επιλογή Ταινιών Τσέπης εκτός συναγωνισμού, ώστε να αποκτήσουν την ορατότητα που αξίζουν.

Οι ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ ανανεώνουν το ραντεβού με τους δημιουργούς για το 2024, όπου και θα ανακοινωθεί το θέμα του δεύτερου Mobile Film Contest. Μείνετε συντονισμένοι/ες/α!

 

Masterclass ταινιες τσεπης


 

Σύντομος απολογισμός του διαγωνισμού:Στις πρώτες ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ υποβλήθηκαν περισσότερες από 200 ταινίες! Επιλέχθηκαν 16 ταινίες για το διαγωνιστικό, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να τις παρακολουθήσει ελεύθερα online για 15 μέρες και να ψηφίσει την δική του αγαπημένη. Ο διαγωνισμός Ταινίες Τσέπης πλαισιώθηκε με masterclass, workshop και video tutorial επιμελημένα από τους επαγγελματίες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, Άρτεμις Αναστασιάδου, Θανάση Νεοφώτιστο, Δημήτρη Ζάχο, Κωνσταντίνο Σαμαρά, Δάφνη Χαιρετάκη και τους Samsung Galaxy Trainers από την Samsung Electronics Hellas, Θοδωρή Πετρόπουλο και Άννι Τζήλιου, που υποστήριξαν και καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου.
Τα masterclass πραγματοποιήθηκαν με ελεύθερη είσοδο στον κινηματογράφο Άστορ, όπου βιντεοσκοπήθηκαν και είναι πλέον διαθέσιμα online. Δείτε τα εδώ.
Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για τις ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ συντονιστείτε στο site μας Cinematek.gr, στις σελίδες μας στα social media: Facebook, Instagram, και στο κανάλι μας στο Youtube


 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ: 1st Mobile Film Contest
6.3.23 – 27.5.23
Χορηγός Βραβείου Κοινού: Samsung
Διοργάνωση: Cinematek

Πληροφορίες:
Cinematek.gr/tainies-tsepis
tainiestsepis@cinematek.gr

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ