Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

            Περιοδικό κινηματογράφου

Σινεμά, κριτική & προβολές στην πόλη

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ

 

Ανοιχτό κάλεσμα για ταινίες γυρισμένες με κινητό


Χορηγός Βραβείου Κοινού: Samsung

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ είναι ο πρώτος διαγωνισμός για ταινίες γυρισμένες με κινητό τηλέφωνο από δημιουργικούς ανθρώπους. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να πυροδοτήσει νέες μικρές αφηγήσεις και να προκαλέσει μια σπίθα για εκφραστική διέξοδο και καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Ο διαγωνισμός θα έχει θέμα το ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ και κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε νέες σκηνοθέτριες και νέους σκηνοθέτες για πρωτότυπα ταινιάκια, διάρκειας 2 έως 6 λεπτών.

 

Οι Ταινίες Τσέπης θα πλαισιωθούν με masterclass, workshops και video tutorials επιμελημένα από επαγγελματίες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, που θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου. Οι ταινίες θα γυριστούν με αποκλειστική χρήση κινητού τηλεφώνου σε οριζόντιο format, με διάρκεια 2 – 6 λεπτά, χωρίς χρήση μουσικής, και με άξονα το θέμα μπορούν να είναι μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ή οπτικό δοκίμιο.


Η προθεσμία υποβολής των ταινιών λήγει στις 30 Απριλίου 2023, όπου και θα επιλεγούν 10 φιναλίστ ταινίες που στην συνέχεια θα προβληθούν ελεύθερα online, ώστε να ψηφιστούν από το κοινό και να διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού - Samsung. Θα ακολουθήσει η Τελετή Λήξης στον κινηματογράφο Άστορ όπου θα προβληθούν οι 10 φιναλίστ ταινίες και θα απονεμηθεί το Βραβείο Κοινού - Samsung, που θα συνοδεύεται από ένα κινητό Samsung Galaxy S23 Ultra και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ.


 

Τα Masterclass, επιμελημένα από επαγγελματίες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου. Τα Masterclass θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Άστορ με ελεύθερη είσοδο, ενώ αμέσως μετά θα υπάρχουν και online στο cinematek.gr.

 

Masterclass #3

Σάββατο 1 Απριλίου στις 13.00 στον κινηματογράφο Άστορ. Είσοδος ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Κλείστε τη θέση σας εδώ

 

Ομιλήτρια: Άρτεμις Αναστασιάδου
Θέμα: Από το σενάριο στην οθόνη
Πόσο μεταμορφώνεται η ιδέα μας από το σενάριο στην υλοποίηση; Πώς η πραγματικότητα έρχεται σε σύγκρουση με όλα αυτά που φανταστήκαμε; Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε δημιουργικό έλεγχο των μέσων μας και να φτιάξουμε μια ταινία που ξεπερνά τις προσδοκίες μας; Το masterclass αυτό θα χρησιμοποιήσει αληθινά παραδείγματα από την υλοποίηση ταινιών μικρού μήκους για να μοιραστεί τα πολλά λάθη και τα υπέροχα θαύματα που συμβαίνουν όταν αποφασίσουμε να σκηνοθετήσουμε μια ταινία.

 

Masterclass #4

Σάββατο 1 Απριλίου στις 15.00 στον κινηματογράφο Άστορ.

 

Κλείστε τη θέση σας εδώ

 

Ομιλήτρια: Δάφνη Χαιρετάκη
Θέμα: Αγαπητό μου ημερολόγιο: Ταινίες σε πρώτο πρόσωπο
Ο François Truffaut έλεγε πως ο κινηματογράφος του μέλλοντος θα είναι απόλυτα προσωπικός. «Οι νέοι σκηνοθέτες θα εκφράζονται με το εγώ και θα μας αφηγούνται αυτά που τους συμβαίνουν: μια ερωτική ιστορία, την πολιτική τους συνειδητοποίηση, εμπειρίες από ένα ταξίδι τους (…) Οι ταινίες του αύριο θα είναι πράξεις αγάπης.»
Μακριά από τις νόρμες και τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, το κινηματογραφικό δοκίμιο μας επιτρέπει να βρούμε την δική μας γλώσσα, για να αφηγηθούμε και να καταγράψουμε ελεύθερα τις πιο οικείες μας μνήμες και ιστορίες. Μέσα από παραδείγματα και αποσπάσματα ταινιών, θα δούμε πως μπορούμε με μόνο μέσο το κινητό μας να δημιουργήσουμε προσωπικές εξομολογήσεις ή μυθοπλασίες, να καταγράψουμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και να δημιουργήσουμε έναν χώρο συνάντησης με τους άλλους.

 

μαστερκλας

Άρτεμις Αναστασιάδου
Η Άρτεμις Αναστασιάδου είναι σκηνοθέτρια και σεναριογράφος από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στην Καλών Τεχνων του ΑΠΘ και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Η τελευταία της ταινία «Το Βανκούβερ» προβλήθηκε και τιμήθηκε με ειδικη μνεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου (2022) και απέσπασε το βραβείο ΙΡΙΣ καλύτερης μικρού μήκους μυθοπλασίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ταινία της «I am Mackenzie» (2019) κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής ως η καλύτερη μικρού μήκους του Τέξας στο SXSW 2019. Αφού πέρασε πάνω από μια δεκαετία στο μοντάζ ταινιών και ντοκιμαντέρ, από το 2017 και μετά έκανε στροφή στη διδασκαλία κινηματογράφου.
 
 Δάφνη Χαιρετάκη
Η Δάφνη Χαιρετάκη σπούδασε κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο του Paris 8 Saint-Denis και στο Fresnoy, studio national des arts contemporains. Οι ταινίες της, στο μεταίχμιο μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, έχουν συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια φεστιβάλ όπως τα IFF Rotterdam, Visions du réel Nyon, Hors Pistes Pompidou, Entrevues de Belfort, Festival européen du film court de Brest, Internationale Kurtzfilmtage Winterthur, κτλ. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας με το σενάριο της οποίας έχει συμμετάσχει στο Oxbelly, Sundance Screenwriter's Lab, στο LIM Less is More, στο Crossroads Co-production Forum του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και στο πρόγραμμα Emergence για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες στην Γαλλία.

Masterclass ταινιες τσεπης


 

Χρονοδιάγραμμα διαγωνισμού:
6 Μαρτίου 2023: Ανοιχτό κάλεσμα του διαγωνισμού
14 Μαρτίου 2023: Προθεσμία υποβολής συμμετοχής στα Workshops.
18, 25 Μαρτίου & 1, 8 Απριλίου 2023: Masterclasses στο Άστορ.
30 Απριλίου 2023: Προθεσμία υποβολής ταινιών
10-25 Μαΐου 2023: Οnline Voting των φιναλίστ ταινιών
27 Μαΐου 2023: Τελετή λήξης: Προβολές των ταινιών και απονομή του Βραβείου Κοινού – Samsung στο Άστορ.


 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ: 1st Mobile Film Contest
6.3.23 – 27.5.23
Χορηγός Βραβείου Κοινού: Samsung
Διοργάνωση: Cinematek

Πληροφορίες:
Cinematek.gr/tainies-tsepis
tainiestsepis@cinematek.gr

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ