Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

in collaboration with cineuropa.org

Σινεμά, Κριτική +προβολές στην πόλη

HUMBA! ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ

HUMBA! - ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ

10 - 12.01.2020

Το τριμηνιαίο περιοδικό HUMBA! για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου, την οπαδική κουλτούρα και τον κόσμο της κερκίδας, στο τρέχον τεύχος καταπιάνεται με τον κόσμο της πυγμαχίας. Βουτάει τόσο βαθιά στο θέμα μάλιστα που το πλαισιώνει με μία ειδική προβολή για την ζωή του κορυφαίου Μοχάμεντ Άλι.

Το ντοκιμαντέρ "Οι δοκιμασίες του Μοχάμεντ Άλι" είναι ένα αντισυμβατικό αθλητικό ντοκιμαντέρ το οποίο διερευνά την καταπληκτική και σύνθετη ζωή του Μοχάμεντ Άλι εκτός του ρίνγκ. 

Από την αμφιλεγόμενη προσχώρηση του στο Έθνος του Ισλάμ και την απόφασή του να αλλάξει το όνομά του, στην άρνηση του να υπηρετήσει τον Αμερικάνικο στρατό στον πόλεμο του Βιτενάμ μέχρι την πλούσια κοινωνική του ζωή, το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε ενόσω βρισκόταν στη ζωή ο Άλι, δίνοντας την μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον.

HUMBA! MOHAMED ALI

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ από το HUMBA!

“Η ταινία Οι δοκιμασίες του Μοχάμεντ Άλι εξετάζει το ισόβιο ταξίδι πνευματικής μεταμόρφωσης του Άλι. Από τις ρίζες του στο Λουίβιλ, και τα χρόνια της εξορίας, ωσότου να λάβει το Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Προέδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η ταινία παρακολουθεί τη διαδρομή του Άλι από ποιητή σε παρία και από εκεί σε παγκόσμιο πρεσβευτή της ειρήνης. Σε κάθε στάδιο, οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ο Άλι έφταναν πολύ πιο μακριά από τα όρια του ρινγκ και περιλάμβαναν ζητήματα εξουσίας, φυλής, στράτευσης, και ταυτότητας με τα οποία όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι. Οι δοκιμασίες του Μοχάμεντ Άλι δεν είναι μια ταινία για την πυγμαχία και δεν περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές της πυγμαχικής του καριέρας. Αντίθετα, εστιάζει στις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής του Άλι: στην απόφασή του να ενταχθεί σε μια αμφιλεγόμενη θρησκευτική οργάνωση, στον αγώνα του να ανατρέψει την πενταετή ποινή φυλάκισης για την άρνησή του να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, και στην πάλη του με τη νόσο του Πάρκινσον. 

Οι δοκιμασίες του Μοχάμεντ Άλι μελετούν σε βάθος μια εποχή, όπου ένας αναδυόμενος υπεραθλητής επιλέγει  την πίστη και τη συνείδηση αντί της φήμης και του πλούτου. Το μένος που αντιμετώπισε από την κοινή γνώμη της Αμερικής, οργισμένη από την εναντίωση του στον πόλεμο του Βιετνάμ και απρόθυμη να δεχθεί τη μεταστροφή του στο Ισλάμ, έχει παγκόσμιες συνέπειες για τις γενιές που ενηλικιώνονται σήμερα εν μέσω σύγχρονων ρήξεων που αφορούν  την ελευθερία, την πίστη και τις στρατιωτικές συγκρούσεις. Το αρχειακό υλικό φωτίζει τις συνιστώσες της ζωής του Άλι που τον στήριξαν και του εναντιώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των μεντόρων του, του Μάλκολμ Χ και του Ελάιτζα Μοχάμεντ, αλλά και των επικριτών του, όπως ο Τζάκι Ρόμπινσον και ο Τζο Λούις. Οι συνεντεύξεις που πάρθηκαν αποκλειστικά για αυτή την ταινία παρουσιάζουν αυτούς που ήταν εκεί: τον αδερφό του, Ραμάν, τη σύζυγό του, Καλίλα Καμάτσο-Άλι, τον συντάκτη των New York Times, Ρόμπερτ Λίπσαϊτ και τον ηγέτη του Έθνους του Ισλάμ, Λούις Φάρακαν.”

 

--------------------------------------------

"Οι δοκιμασίες του Μοχάμεντ Άλι"

ΠΟΤΕ:

Παρασκευή 10/1 στις 00:00

Σάββατο 11/1 στις 15:30

Κυριακή 12/1 στις 15:30

ΠΟΥ:

κινηματογράφος Μικρόκοσμος (Λεωφόρος Συγγρού 106)