Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

            Περιοδικό κινηματογράφου

Σινεμά, κριτική & προβολές στην πόλη

χρονικο αστορ ιντεαλ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου: Ιντεάλ, Άστορ [update]

Για το θέμα που έχει προκύψει για τους Ιντεάλ & Άστορ στο κέντρο της Αθήνας.

ΧΡΟΝΙΚΟ:

 

1

Επιστολή του αιθουσάρχη του Άστορ που ενημερώνει για τις προθέσεις του ΕΦΚΑ να εξαφανίσει 2-3 κινηματογράφους του κέντρου, μαζί και το δικό του. Αφού παραθέτει τις πληροφορίες [1] [2] [3] καταλήγει:

Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικής φύσης, αλλά βούλησης και θέσης απέναντι στον πολιτισμό της πόλης και την πολιτιστική της κληρονομιά. Με άλλα λόγια, το βασικό θέμα είναι η διατήρηση των χώρων καθ'αυτών, ως χώρων κινηματογραφικού πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι μετά από αυτά τα δύο απίστευτα χρόνια της πανδημίας (έχουν ήδη κλείσει ΕΜΠΑΣΣΥ, ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ, ΟΣΚΑΡ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ κλπ.), αλλά και τον δεκαετή αφοπλισμό του ΑΤΤΙΚΟΝ-ΑΠΟΛΛΩΝ θα χρειαστεί μια συνολικότερη θεσμική βούληση προστασίας των αιθουσών, μέσα από την ανακήρυξη διατηρητέας χρήσης των χειμερινών κινηματογραφων (αντίστοιχα με το νόμο της Μερκούρη που έσωσε τα θερινά). Ενώ σε ότι αφορά το ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ μια εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των χώρων υπό όποιο νέο ή παλιό καθεστώς θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη στήριξη σας ώστε οι κινηματογράφοι του κέντρου (και όχι μόνο) που στηρίζουν διαχρονικά το ελληνικό και το ανεξάρτητο σινεμά να συνεχίσουν να ανάβουν τα φώτα τους στην πόλη.”


 

2

Ακολουθεί πλήθος δημοσιευμάτων.

Ενδεικτικά [Cinemagazine] [Φραγκούλης] [Ναντη] [Ζουμπουλάκης]

[Δημητρόπουλος]


 


 


3

Γίνονται συνολικά 4 ερωτήματα στη Βουλή που ακόμα εκκρεμούν [Συριζα] [Κκε] [Όλγα, Νδ] [Μερα25]


 

4

Η σιγή της ιέρειας του πολιτισμού, Λάιφο σπάει με αυτό [λινκ]


 


 


 


 


5

Ανοιχτές επιστολές:


 

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου:

 

Όχι άλλοι πρώην κινηματογράφοι στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, σε οποιαδήποτε πόλη! Η πρόσφατη περίπτωση των ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ έρχεται να βάλει το κερασάκι στην τούρτα της διαρκούς αδιαφορίας για το μέλλον της κινηματογραφικής αίθουσας.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου καλεί όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού (και πρώτιστα τους έχοντες τη δυνατότητα επέμβασης στα κοινά) να δράσουν για να αποτρέψουν το –από πολλούς επιδιωκόμενο– τέλος της σχέσης μας με τη μεγάλη οθόνη. Στηρίξτε το παραδοσιακό σινεμά, βρείτε λύσεις!”


 

Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

Προς:
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό

Κοινοποίηση:
κα. Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού
κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας
κ. Παναγιώτη Δουφεξή, Διοικητή e-ΕΦΚΑ
κ. Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων


 

Αθήνα, 21.11.2022

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

δύο από τους εναπομείναντες κινηματογράφους του κέντρου της Αθήνας, το Ιντεάλ και το Άστορ, απειλούνται με κλείσιμο, προκειμένου τα κτίρια που τους στεγάζουν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Τα εν λόγω κτίρια ανήκουν στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον e-ΕΦΚΑ ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της επενδυτικής τους αξιοποίησης.

Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στον ιστορικό κινηματογράφο Ολύμπιον, μιλήσατε με θέρμη για όλα όσα πράττει η κυβέρνησή σας για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρα. Για τις ξένες αλλά και τις ελληνικές παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και για την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία των Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό. Πόσο πικρή θα μοιάζει η τεκμηριωμένη αυτή άνθηση αν δεν υπάρχουν αίθουσες προβολής για να φιλοξενήσουν τα έργα που θα παραχθούν;

Οι κινηματογράφοι υπό απειλή δεν είναι μόνο δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της πρωτεύουσας. Είναι δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της χώρας. Οι σκοτεινές αίθουσες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το πατρικό σπίτι της έβδομης τέχνης. Οφείλουμε να επενδύσουμε το ανεκτίμητο κεφάλαιό τους στον πολιτισμό.

Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να προστεθούν ρήτρες προστασίας των εν λόγω κινηματογράφων στο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και να θεσμοθετηθεί νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των χειμερινών κινηματογραφικών αιθουσών, όπως είχε γίνει ανάλογα στο παρελθόν με τους θερινούς κινηματογράφους (ΦΕΚ 648/Δ/25-7-1997).

Επισυνάπτονται:
α) Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για εκμίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ επί της οδού Πανεπιστημίου 41-Χ. Τρικούπη 1, Αθήνα (ΙΝΤΕΑΛ)
β) Πρόσκληση Σύναψης Σύμβασης εκτίμησης μισθωτικής αξίας-μελέτη αξιοποίησης τριών ακινήτων ιδιοκτησίας e-EΦΚΑ (ΑΣΤΟΡ)

Με τιμή,
Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου,
Λευτέρης Χαρίτος, Πρόεδρος
Ελένη Κοσσυφίδου, Αντιπρόεδρος
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντιπρόεδρος
Ζαχαρίας Μαυροειδής, Γεν. Γραμματέας
Βίκυ Μίχα, Ταμίας
Γιούρι Αβέρωφ, Μέλος
Μιχάλης Κωνσταντάτος, Μέλος"


 

6

 

Η [Ανακοίνωση ΕΦΚΑ] γονάτισε τα ίντερνετς από τους πηχιαίους τίτλους ΣΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ! Συμβαίνει πολλές φορές και με τις κριτικές, αν διαβάσεις κάτω από τα αστεράκια. Ίσως είναι απλώς ο θρίαμβος του σκρόλινγκ επί της ουσίας που διασπείρει εντυπώσεις. Δεν υπάρχουν στατικά προβλήματα, τουλάχιστον στον κινηματογράφο, για το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα δεν γνωρίζουμε, όπως δεν γνωρίζουμε που αποσκοπεί η συγκεκριμένη αναφορά”, σχολιάζει ο Σπύρος Σπέντζος.

 

7

 Έκφραση δημόσιας στήριξης:  

Συνάντηση πρωτοβουλίας σπουδαστών σχολής Σταυράκου στην πλατεία Κοραή.

[Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής] [Θερινός κινηματογράφος Απόλλων] [Κινηματογράφος Μακεδονικόν]


8

 

Νέες ανοιχτές επιστολές, ανακοινώσεις και ψηφίσματα:

 

Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου ΕΣΠΕΚ + Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων ΣΑΠΟΕ + Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ ΕΕΝ, κοινή επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού:

Το χθεσινό δελτίο τύπου του e-ΕΦΚΑ είναι ενθαρρυντικό, μιας και στην περίπτωση του ΑΣΤΟΡ χαρακτηρίζει «εφικτό» το να μην αλλάξει χρήση ο χώρος και αντίστοιχα για το ΙΝΤΕΑΛ πως οι μέχρι τώρα οι επενδυτικές προτάσεις αντιμετωπίζουν «θετικά» τη διατήρησή του ως κινηματογραφική αίθουσα. Εμείς, όμως, από τη μεριά μας σας ζητάμε ως Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να πρωτοστατήσετε για να το εγγυηθείτε.

Να σημειώσουμε πως στην περσινή προκήρυξη μελέτης αξιοποίησης του ΙΝΤΕΑΛ ως 4άστερου ξενοδοχείου ή ως γραφεία, περιλαμβανόταν και το Ελληνικό Ωδείο στη Φειδίου 3, το οποίο ευτυχώς φέτος παραχωρήθηκε από τον e-ΕΦΚΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έτσι, αυτή τη στιγμή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του παρόντα πλειοδοτικού διαγωνισμού. Υπάρχει, λοιπόν, προηγούμενο και μάλιστα στον ίδιο χώρο.

Ταυτόχρονα σας καλούμε να προχωρήσετε στην κήρυξη των χειμερινών κινηματογράφων ως διατηρητέων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χρήση τους, όπως ανάλογα έχει γίνει με τους θερινούς κινηματογράφους (ΦΕΚ 648/Δ/25-7-1997).

Αξιότιμη κυρία Μενδώνη,
Θεωρούμε αυτονόητο πως ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα —αλλά και της ίδιας της χώρας συνολικότερα— δεν νοείται αν οι κατεξοχήν χώροι προβολής των παραγόμενων έργων έχουν αφανιστεί.”


 

Πανελλήνια Ομοσπανδία Θεάματος Ακροάματος ΠΟΘΑ, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, και Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων:  κοινή ανακοίνωση: Ζητάμε εδώ και τώρα να χαρακτηριστούν διατηρητέοι, ως προς την χρήση τους, οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι.

 

Σωματείο Ελλήνων Ηθοπιών ΣΕΗ, ψηφισμα: --Ζητάμε να χαρακτηριστούν διατηρητέοι ως προς την χρήση τους οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι

--Ζητάμε να υπάρξει μέριμνα για την επαναλειτουργία των υπόλοιπων ιστορικών αιθουσών του κέντρου, «Αττικόν» και «Απόλλων», οι οποίες παραμένουν κλειστές εδώ και χρόνια.

--Ζητάμε να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για την εν γένει προστασία των κινηματογραφικών αιθουσών ως χώρων πολιτισμού.

--Ζητάμε σταθερά μέτρα στήριξης όλων των μικρών χωρών πολιτισμού.

--Ζητάμε Δημόσιους και δωρεάν χώρους πολιτισμούς, ελεύθερα και καθολικά προσβάσιμους.

Διεκδικούμε το κέντρο της Αθήνας να διαμορφωθεί με τρόπο που εξυπηρετεί τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των εργαζόμενων και δημιουργών της.

#ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ


 

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ανακοίνωση: Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηρίσει τους κινηματογράφους προστατευόμενα μνημεία νεότερου πολιτισμού.

 

Νύχτες Πρεμιέρας, Εθνοφέστ, Φεστιβάλ Γαλλόφωνου, κοινή ανακοίνωση: Στηρίζουμε τις κινηματογραφικές μας στέγες. […] Σήμερα, πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός [του Ιντεάλ] και, παρότι αναγνωρίζουμε τις προφορικές δηλώσεις εκπροσώπων του ΕΦΚΑ σε συνέχεια των αντιδράσεων της κοινότητας και των θεατών, δεν υπάρχει σχετική γραπτή δέσμευση.[…] Ζητάμε να μην αλλάξει η κινηματογραφική χρήση των αγαπημένων μας αιθουσών και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας πως τα κινηματογραφικά «φώτα της πόλης» θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ως άνθρωποι του χώρου και πρωτίστως λάτρεις του σινεμά, προτιμάμε το σκοτάδι εντός της αίθουσας, όχι εκτός αυτής.


 

ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ οπτικοακουστικών και παραστατικων τεχνών, δελτίο τύπου: "Σε αντίθεση με τις ασαφείς, παραπλανητικές ελπίδες που άφησε με το χθεσινό δελτίο τύπου ο ΕΦΚΑ,και παρουσία του διευθυντή αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, μας εξήγησαν ότι καμία δέσμευση ούτε από την πλευρά τους ούτε από το ΥΠΠΟΑ δεν υπάρχει για τη διατήρηση των κινηματογράφων ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ, κι ότι αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των επενδυτών."

 

 

φερης

 

 

Πρωτοβουλία εργαζομένων στον πολιτισμό, Ανοιχτή επιστολή προς Δήμο Αθηναίων και Δημοτικό Συμβούλιο & συλλογή υπογραφών.


 

9

https://youtu.be/KJUKSrm1XeA

10

Παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων με ομόφωνο ψήφισμα: να κηρυχθούν διατηρητέοι οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι